Vergadering : beeldvormende raad, 14 maart 2024 19:30:00
Algemene vergader informatie
Opties bij deze vergadering
(2)
vergaderstukkenAgenda
Sessie 1A
-
In het Mobiliteitsplan Doetinchem 2036 staat hoe het verkeer en vervoer in Doetinchem eruit moet zien in 2036. Het helpt om de juiste keuzes te maken en rekening te houden met belangrijke ontwikkelingen, zoals de groei naar 70.000 inwoners in 2036.
- Doorgaand verkeer moet zoveel mogelijk buiten het centrum heen rijden.
- De functie van een weg bepaalt de snelheid. Er komen meer 30 km wegen.
- De gemeente onderzoekt bij wegen die risico’s geven voor de verkeersveiligheid, welke maatregelen het beste zijn om de veiligheid te verbeteren.
Vergaderstukken
-
De parkeerinkomsten groeien minder hard dan de kosten voor parkeren. In de Parkeervisie staan voorstellen om de inkomsten te verhogen en om parkeren in de binnenstad in de toekomst mogelijk te houden. Het college stelt een aantal maatregelen voor die extra inkomsten opleveren, zoals het verhogen van de tarieven op enkele locaties en de dagkaart van 4 euro op minder plekken toe te staan.
Er is ook aandacht voor het stallen van fietsen. Naar aanleiding van een motie van de raad wil het college de fietsenstalling Nieuwstad bij wijze van proef op alle zondagen openen in mei, juni en juli.
Vergaderstukken
-
Veehouders die willen stoppen met hun bedrijf kunnen gebruikmaken van een landelijke regeling voor piekbelasting (LBV-plus). Het gaat om veehouders die veel stikstof uitstoten. Als ze stoppen, kunnen ze een of meer woningen terugbouwen om de sloop van hun bedrijfsgebouwen te betalen. De voorwaarden hiervoor staan in de notitie Wonen landelijk gebied. Een van de voorwaarden vormt onbedoeld een belemmering om te stoppen. Daarom wil het college deze voorwaarde aanpassen.
-
Het oude pompstation De Pol aan de Hulleweg 5 en 7 wordt aangepast naar wonen en recreatie. Er komen 4 woningen en 6 recreatiewoningen. Die plan past niet binnen het bestemmingsplan. Daarom is er een nieuw bestemmingsplan opgesteld.
De monumentale waarde van het pompstation wordt niet aangetast door het plan. Het omliggende terrein wordt ingericht zodat het past bij de natuurdoelen van het Gelders Natuur Netwerk. Permanente bewoning van de recreatiewoningen is niet toegestaan.
Vergaderstukken
Sessie 1B
-
Vijf aanbieders van huishoudelijke ondersteuning hebben zich gemeld om de gemeenteraad toe te spreken. Volgens hen zijn de tarieven voor huishoudelijke ondersteuning ontoereikend. Dit wordt door komende cao-stijgingen in 2024 alleen maar groter. De zorgaanbieders leveren zorg tegen een tarief onder de kostprijs. Dit hebben ze gedaan in afwachting van indexatie van de tarieven voor het college. Eind januari hebben de zorgaanbieders bericht ontvangen dat er geen aanvullende indexatie van tarieven komt. Om deze reden roepen zij de gemeenteraad op om alsnog geld hiervoor beschikbaar te stellen. Er is op korte termijn een aanpassing naar reëele tarieven nodig om de continuïteit van zorg te garanderen.
Dit verzoek willen zij vanavond toelichten.
-
Op basis van een analyse van de huidige inkoopmethode voor Wmo en jeugdhulp wordt de contractvorm, en daarmee de contracten, niet verlengd vanaf 1 juli 2025. Er komt een nieuw inkoopproces. De samenwerkende gemeenten in de Achterhoek maken hiervoor onderling bindende afspraken. De huidige contactperiode wordt verlengd tot 1 januari 2026.
In deze raadsmededeling geeft het college een toelichting op de weeffouten in de huidige contracten. Hierdoor ontstaan hogere kosten en komt de transformatie in de zorg onvoldoende tot stand. Voor inwoners verandert er voorlopig niets omdat de huidige contacten doorlopen.
-
Het inkoop- en aanbestedingsbeleid is geactualiseerd. De nieuwe versie sluit aan bij de prioriteiten in het coalitieprogramma. Belangrijke punten zijn duurzaamheid, regionale samenwerking, innovatie en verbinding met lokale ondernemers. De laatste wijzigingen in wet- en regelgeving zijn verwerkt, evenals overig lokaal beleid zoals beleidsstukken sociaal domein.
-
Laborijn voert voor Doetinchem de volgende wetten uit: Participatiewet, de Wet sociale werkvoorziening en de Wet inburgering. De gemeente heeft de kadernota 2025-2028 van Laborijn ontvangen. Dit is de basis voor de begroting van Laborijn voor de komende vier jaar. Laborijn beschrijft ontwikkelingen die effect hebben op de (meerjaren)begroting. Laborijn verwacht dat ze meer geld nodig heeft voor al haar taken. Het college vindt dat Laborijn eerst met plannen moet komen zodat Doetinchem kan kiezen welke dienstverlening Laborijn kan blijven geven binnen de huidige budgetten.
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering