Wethouder aan het woord: "VVV Doetinchem gaat op de schop"

Gepubliceerd op: 15 december 2022 15:12

"We gaan ons VVV-kantoor aan de Burgemeester van Nispenstraat opnieuw inrichten. Het wordt een Inspiratiepunt, met veel aandacht voor de historie van Doetinchem. Je ziet wel meer van dit soort initiatieven in de Achterhoek, het unieke van onze opzet is dat deze volledig interactief is.

Om onze plannen uit te voeren is een verbouwing noodzakelijk en er moet technisch ook van alles gebeuren. Het VVV-kantoor is daarvoor geruime tijd dicht, van net na de jaarwisseling tot vlak voor Pasen. Daarna zijn we klaar voor de toekomst, wat belangrijk is voor onze ambitie om in 2036, als we 800 jaar stadsrechten hebben, 70.000 inwoners te hebben.

De jaren waarin je de VVV binnenwandelde om een foldertje met leuke voorgedrukte wandel- en fietsroutes te halen komen nooit meer terug. Het foldertje blijft, als je dat graag wil hebben, maar er komt zoveel meer bij. Beleving, inspiratie, gastvrij en interactiviteit zijn de toverwoorden.

Er komen schermen met touchscreens, video's en presentaties over de geschiedenis van Doetinchem en mooie plekken die je kan bezoeken. Ook attracties in de regio krijgen aandacht. We blijven samenwerken met onze buurgemeenten.

Belangrijk is: mensen kunnen zelf kiezen. Dat betekent dat je je eigen wandel- of fietsroute kan samenstellen uit de verschillende opties die er zijn. Het is allemaal best ingrijpend, maar we denken dat het nodig is om Doetinchem nog beter op de kaart te zetten. Voor dagjesmensen en voor toeristen die langer in de omgeving blijven.

De relatie tussen de VVV en het Stadsmuseum blijft. Ze zitten in hetzelfde monumentale pand en hebben met Esther Ruesen dezelfde directeur. Zij heeft de plannen ontwikkeld, in nauwe samenwerking met het Achterhoeks Bureau voor Toerisme.

De prachtige maquette van de Doetinchemse binnenstad in 1945 blijft, maar ook daar willen we digitaal van alles mee doen. Belangrijk is ook: de geschiedenis van de Oude IJssel, die nauw verweven is met de historie van de stad. Je ziet straks de rivier digitaal stromen in het inspiratiepunt. En er komen tappunten, waar je mooie streekverhalen uit tapt.

De verbouwing kost 120.000 euro, daar zit ook een stuk Europese subsidie van het project LEADER bij. De vrijwilligers van de VVV hebben veel input aan de voorkant geleverd. Ze hebben zoveel kennis in huis van de stad en de streek. Daar ben ik echt trots op."

Henk Bulten
wethouder van onder andere vrijetijdseconomie, financiƫn en grondzaken