Vergadering : beeldvormende raad, 13 juni 2024 19:30:00
Algemene vergader informatie
Opties bij deze vergadering
(2)
vergaderstukkenAgenda
Sessie 1A
-
Het beleidskader sociaal domein geeft de kaders voor een brede, integrale visie voor het sociaal domein. Het gaat niet alleen over de uitvoering van de wettelijke taken zoals Wmo en jeugdhulp. Het gaat erom wat hebben mensen nodig om mee te doen aan het gewone leven. En hoe zij zelf de regie houden op hun leven.
Er zijn vier belangrijke thema’s:
1. Bestaanszekerheid als basis voor een sociaal en veerkrachtig Doetinchem;
2. Versteviging van de sociale basis in buurten en wijken;
3. Kansrijk opgroeien en een leven lang leren en
4. Gezond en gelukkig leven.
Voor elk thema wordt hierna een uitvoeringsplan gemaakt met concrete doelen. Over vier jaar volgt een uitgebreide evaluatie van het beleidskader.
Vergaderstukken
-
De regels voor maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp staan in twee verordeningen. Deze verordening moeten aangepast worden vanwege nieuw beleid. Beide verordeningen staan nu in één verordening; dat maakt het duidelijker voor inwoners en beter bruikbaar in de uitvoering.
De verordening is in lijn met het nieuwe beleidskader sociaal domein 2024-2036. Dit beleidskader is de paraplu waaronder Doetinchem de uitvoering in het sociaal domein baseert waarbij een integrale, samenhangende aanpak voorop staat.
De gemeenteraad moet de verordening vaststellen.
Sessie 1B
-
Plus supermarkt Wehl verhuist naar nieuwbouw op de hoek Julianastraat/Koningin Wilhelminastraat. Om dit mogelijk te maken, is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Hierin staan de regels voor de nieuwe supermarkt. De gemeente heeft acht reacties op het concept bestemmingsplan ontvangen. Dit heeft deels geleid tot aanpassingen van het bestemmingsplan. Zo mag de nieuwe supermarkt pas open als de oude is gesloten. En het nieuwe parkeerterrein krijg geen functie als evenemententerrein.
De gemeenteraad moet het bestemmingsplan vaststellen.
Vergaderstukken
-
Het gebied Stationslocatie Doetinchem (tussen de Terborgseweg, het Stationsplein en de Stationsstraat) wordt ontwikkeld. Er komen 84 appartementen, 13 stadsvilla’s en 299 m2 commerciële ruimte. Hiervoor is het bestemmingsplan Stationslocatie gemaakt. De gemeente heeft vijf reacties op het concept bestemmingsplan ontvangen. Deze gaan onder meer over de gevolgen van de komst van (op reizigers gerichte) detailhandel en de gevolgen hiervan voor andere detailhandel. En de gevolgen van de nieuwe bebouwing voor de bedrijven in de directe omgeving. Deze reacties hebben deels geleid tot aanpassingen in het bestemmingsplan.
Bij het bestemmingsplan hoort een beeldkwaliteitsplan. Hierin staat hoe de bebouwing en de buitenruimte eruit moet komen te zien.
De gemeenteraad moet het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan vaststellen.
Vergaderstukken
-
De adviescommissie ruimtelijke kwaliteit adviseert over monumentenzorg, cultuurhistorie en (restauratie)architectuur. Het werk wordt gedaan door het Gelders Genootschap.
Door de Omgevingswet moet de gemeenteraad de commissie opnieuw instellen. En de leden opnieuw benoemen. Dat gebeurt met dit raadsvoorstel.
Sessie 2A
-
De Toekomstvisie is een uitwerking van de ambitie van Doetinchem om te groeien naar 70.000 inwoners in 2036. Doetinchem wil als centrumgemeente een sterke gemeenschap zijn met goede voorzieningen. In de binnenstad komt winkelen, recreëren, wonen, werken, cultuur en elkaar ontmoeten bij elkaar. De toekomstvisie voor de binnenstad is gemaakt samen met inwoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, maatschappelijke partners en andere belanghebbenden.
In de toekomstvisie zijn zes stadskwartieren benoemd: het Hamburgerkwartier, het Catharinakwartier, het Gruitkwartier, het Heezenkwartier, het Molenkwartier en het Waterkwartier. Per stadskwartier zijn de kansen voor een (nieuw) programma benoemd. En voor welke doelgroep het gebied interessant is. Het Hamburgerkwartier krijgt prioriteit bij het uitwerken van alle plannen.
Vergaderstukken
-
Het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers (ECAL) zorgt voor het archief van de gemeenten in de Achterhoek en de Liemers. En het ECAL bevordert het cultureel erfgoed voor dit gebied.
Het ECAL heeft haar jaarstukken over 2023 ter kennisname naar de gemeenten gestuurd. Daarnaast stuurt ze haar begroting voor 2025 naar de gemeenten voor een zienswijze.
In 2023 heeft het ECAL de taken uitgevoerd zoals afgesproken. Er is wel een tekort. Dit tekort wordt opgevangen door de algemene reserve van het ECAL.
Voor 2025 heeft het ECAL een sluitende begroting. Er is geen reden voor de gemeenteraad om een zienswijze in te dienen.
-
Het ECAL is een gemeenschappelijke regeling. De basis voor de gemeenschappelijke regeling is de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Op 1 juli 2022 is deze wet gewijzigd. Bestaande gemeenschappelijke regelingen moeten voor 1 juli 2024 zijn aangepast aan de gewijzigde Wgr.
Met dit raadsvoorstel gebeurt dit voor de gemeenschappelijke regeling ECAL. De aanpassingen gaan onder meer over afspraken wanneer het bestuur een zienswijze moet vragen aan de gemeenteraden. En wat de afspraken zijn over de manier waarop een gemeente uit de regeling kan stappen.
Sessie 2B
-
Doetinchem wil bijdragen aan een circulaire economie. Dit is belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan en een toekomstbestendige economie te creëren. In het plan van aanpak staat hoe Doetinchem in 2050 een circulaire economie wil bereiken.
Daarbij ligt de focus op de thema’s Consumentengoederen, Gebiedsontwikkeling, Voedsel en landbouwsector en Bedrijven en Bedrijventerreinen.
Per thema zijn doelstellingen en maatregelen bedacht voor het bereiken van een circulaire economie in Doetinchem.
-
Doetinchem wil een voorkeursrecht leggen op de gronden op de locatie Spoorzone-Terborgseweg. Het gaat om gronden die een gecombineerde functie hebben zoals wonen, werken, leren, ontmoeten en verblijven. Met het voorkeursrecht heeft de gemeente in het gebied de eerste recht van koop. De eigenaren moeten bij verkoop hun eigendom eerst aanbieden aan de gemeente. Dit is nodig zodat Doetinchem zelf de regie kan houden op de herontwikkeling op deze locatie. Dit voorkomt grondspeculatie en dat derden gronden aankopen die de herontwikkeling in de weg staan.
Het college heeft al een voorlopig voorkeursrecht gelegd op het gebied. De gemeenteraad moet dit voorkeursrecht binnen drie maanden bevestigen.
Vergaderstukken
-
De Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) heeft onlangs de jaarstukken 2023 (ter kennisname) en de begroting 2025 naar de deelnemende gemeenten gestuurd. De gemeenteraden kunnen een zienswijze geven op de begroting 2025.
De jaarrekening 2023 sluit af met een klein overschot. In de begroting 2025 staat geen nieuw beleid. Er is nog te veel onduidelijkheid vanwege de veranderingen door de Omgevingswet en de te controleren bedrijven in 2025 (de risicoanalyse). Later dit jaar, als er meer duidelijkheid is, volgt een begrotingswijziging.
Het overschot in de jaarrekening 2023 en de verhoging van de bijdrage in de begroting 2025 zijn verklaarbaar. Daarom hoeft de gemeenteraad geen zienswijze op de begroting te geven.
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering